Фестивал “Наука на сцената”

Фестивалът „Наука на сцената“ стартира в далечната 2000 г. и до момента има проведени единадесет събития на различни места в Европа. Започва като „Физика на сцената“, на която са посветени първите му три издания, но скоро става ясно, че всички науки могат и трябва да се възползват от обмена на знания и идеи между учителите. От 2005 г. нататък инициативата продължава под името “Science on Stage” („Наука на сцената“).

Целта на фестивала е  непрекъснато да се повишава нивото на образованието по научните дисциплини, с което да се подобрява научната грамотност и на цялото общество, както и повече млади хора да се ориентират към кариери в научните, инженерни и технологични дисциплини. Основна роля в този процес имат учителите, ръководени от девиза на международната програма: „От учители – за учители”.

На европейския фестивал „Наука на сцената“ всяка страна се представя от собствена делегация на преподаватели по STEM дисциплините. Затова всеки Национален ръководен комитет организира своя национален предварителен подбор година преди фестивала. От всички предадени и представени проекти националните жури подбират преподавателите по STEM дисциплините с най-иновативните проекти, които да бъдат част от техните делегации.

България участва в Европейската мрежа и програма „Наука на сцената” още от самото ѝ създаване като „Физика на сцената”. По тази причина основните организатори на всички национални и участието ни в международните фестивали са Съюзът на физиците в България и Министерство на образованието и науката.

Осмото издание на националния фестивал „Наука на сцената“, което е и подборен кръг за участието на България в едноименната международна изява, ще се проведе от 25-27.06.2021 г. в Севлиево.

Информация за предстоящия национален фестивал можете да намерите в обновения регламент

Заявка за участие до 1 май 2021 г.: ТУК

Регистрация на проект 21.05.2021 г.: ТУК

Дванадесетото издание на международния фестивал „Наука на сцената“ ще се състои от 24 до 27 март 2022 г. в Прага, Чехия.

Повече информация за него можете да намерите във Фейсбук страницата на фестивала.

 

Запис от уебинара на 23 април 2021 г може да намерите тук,  и презентацията с детайли около фестивала, кандидатсването и примерен проект.

Информация за проведените до момента международни фестивали можете да намерите тук:
https://www.science-on-stage.eu/page/display/4/103/0/past-festivals
https://www.science-on-stage.eu/page/display/4/97/0/s

Информация за проведените до момента национални фестивали можете да намерите тук:
http://sons-bg.org/

Проекти на победителите от издание 7