Национален фестивал “Наука на сцената 8” 25-27 юни 2021г.

От 25-27.06.2021 г. се проведе осмото издание на Националния фестивал „Наука на сцената“. Домакин и тази година беше СУ „Васил Левски“, Севлиево.

Целта на този форум е учителите да обменят  опит и преподавателски подходи, да се вдъхновят и ентусиазират за прилагането им, да се информират и да популяризират съвременните научни постижения.  Но също така и да имат възможност да повишат своите академични знания в областта на природните науки и да чуят опита, който споделят хората, занимаващи се с Наука във Висшите учебни заведения. Затова и Националния организационен комитет предлага на аудиторията пленарни лекции, чрез които всички да се докоснат до новите постижения в науката. В деня на откриването бяха изнесени три и преди закриването на форума се проведоха 2 такива.

Никола Каравасилев от Частно основно училище „Наука за деца“ – Izzi science for kids беше подготвил лекция на тема „(НЕ)познатата Вселена“. В нея бе разказано за съвременните представи за строежа на Вселената, а също и за това как, през какви етапи е преминал нейният “живот” до този момент.

Лекцията „Нива на информация в ДНК и отношението им към човешката личност“ представи Проф. Христо Гагов от Биологически факултет на Софийски университет.

Накратко в лекцията бяха представени основните функционални последователности в ДНК, които са кодиращите, регулаторните и структурните области. Коментира се връзката на ДНК с емоциите, мотивациите, навиците, характера, личния мироглед и поведението на човека.

Владимир Николов – докторант към Национален природонаучен музей при БАН и единственият в България палеохудожник изнесе лекция на тема: „Динозаврите като средство за научни дискусии и обучение на ученици“. Тя беше обобщен поглед към съвременните разбирания на палеонтолозите за биологията и еволюцията на динозаврите, при което ще обърне внимание върху ключови моменти и теми, които са подходящи за дискусии с ученици и с обща публика.

Проф. Александър Драйшу – председател на Съюза на физиците в България представи „НА СЦЕНАТА: ОПТИЧНИТЕ КОМУНИКАЦИИ“. В нея беше описан съвременният етап на развитието на комуникациите – режимът на предаване на информацията, известен като мултиплексиране с разделяне по дължини на вълните. Очертано бе и реалното присъствие на оптичните комуникации в съвременните мобилни комуникационни мрежи.

Лекция на тема „STEM в класната стая – мисията възможна“ изнесе Десислава Цокова от Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”, гр. Видин. Лекцията разказа как да се комбинират различните науки и да се ангажират учениците с проекти, включващи практическо прилагане на знанията, придобити в STEM обучението.

Анотации на лекциите

Дните на фестивала бяха посветени на науките и на стремежа да се извлече всичко полезно от тях и да се направи интересно и достъпно за всеки, пожелал да бъде част от този форум.

А вие, скъпи учители, продължете да се вълнувате, да вкарвате много емоция в работата си, да търсите нови предизвикателства, с които да запалвате интереса и любопитството на учениците към природните науки, а това да увеличи желанието им да се изявяват на сцената на науката.

Сигурни сме, че всеки от вас, в това осмо издание на „Наука на сцената“ 2021 е добавил още нещо в своята кошница пълна с опит, идеи, иновативни подходи, провокации към учениците, провокации за себе си и ще си тръгне от Севлиево удоблетворен, защото трудът, вложен в работата с ученици си е заслужавал!

Тази година фестивалът беше по-различен, защото се провеждаше хибридно – в Средно училище „Васил Левски“ и онлайн, през платформата Hopin. Първоначално заявиха участие 32 проекта, но се представиха 11 онлайн и 17 присъствено от София, Ботевград, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Първомай, Плевен, Габрово, с. Средище – Силистра, Севлиево. С най-много проекта – 8, участва иновативното Средно училите „Васил Левски“ – Севлиево.

Преди обявяване на класирането в различните категории, проф. Иван Лалов – председател на Националното жури, сподели своите впечатления и отправи поздравления към участниците.

Класирането се прави в три категории: РАБОТИЛНИЦИ, ПРЕДСТАВЯНЕ НА СЦЕНА С ПРЕЗЕНТАЦИИ И ЩАНДОВЕ, като участват проекти във всички водещи теми,  определени от Международния организационен комитет:

 • Наука за най-младите.
 • Цели за устойчиво развитие на образованието;
 • Технологии в STEM образованието;
 • Многообразие в образованието STEM
 • STEM с изкуства;
 • Сътрудничество в STEM образованието;
 • Съвместни проекти за участвалите в предишни Европейски фестивали „Наука на сцената“;

_________________________________________________________________________________

Жури за 8НФ „Наука на сцената”

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЖУРИТО: Проф. Иван Лалов, ФФ на СУ и СФБ -зам. председател на СФБ и почетен председател на програмата „Наука на сцената”
СЕКРЕТАР: Милка Джиджова, Съюз на физиците в България

ЖУРИ ЩАНДОВЕ И представяне на ученици

Председател: Моника Ковачка-Димитрова, SAP Labs България,
Секретар: Фабиен Кунис – учител 125 СУ „Боян Пенев”, София,

 1. доц. Александрия Генджова -Факултет по Химия и фармация, СУ
 2. доц. д-р Албена Йорданова, Медицински факултет на СУ
 3. доц. Радост Василева – Югозападен Университет, Благоевград
 4. Силвана Желева Василева, ПГТЕ „Хенри Форд”

ЖУРИ ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТИТЕ НА СЦЕНА

Председател: Проф. Александър Драйшу – председател на СФБ, Физически факултет на Софийския Университет
Секретар: Мария Петрова, ФРГИ

 1. доц. Гинка Екснер, Пловдивски Университет
 2. Юлия Върбанова зам. председател на СФБ
 3. Милка Джиджова, Съюз на физиците в България

ЖУРИ РАБОТИЛНИЦИ

Председател: проф. Христо Гагов, Биологически факултет, Софийски Университет „Св. Климент Охридски”
Секретар: Лили Атанасова -Медицински университет, София

 1. Клавдий Тютюлков, Съюз на физиците в България
 2. гл.ас. д-р Ана Колева, Факултет по химия и фармация, СУ

_______________________________________________________________________________

Пълно КЛАСИРАНЕ на Национален кръг “Наука на сцената” 8, на базата на което са излъчени номинираните учители

Проф. Христо Гагов, от Биологически факултет на Софийски Университет, председател на Жури РАБОТИЛНИЦИ обяви класирането в тази категория

1 място – „Един за всички. Работилница за най-малките, където и да се намираме“ – На Наско Стаменов от ЧОУ„Наука за деца“ – Izzi science for kids;

2 място – „Физика и роботи – обучителен комплект“, с ръководители Грета Райковска и Милена Гошева от СПГЕ „Джон Атанасов“

3 място – „Полезните звуци в училище“, с ръководители Ваня Ангелска и Ана Жекова от СУ „Васил Левски“, Севлиево

Поощрителна награда – „Да си построим наука“ на ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора с преподавател Тонка Иванова

В категория КОМПЮТЪРНИ ПРЕЗЕНТАЦИИ, председателя на журито, проф. Александър Драйшу – от Физически факултет на Софийския Университет и председател на Съюза на Физиците в България връчи награди на:

1 място – МELiSSA (Micro Ecological Life Support System Alternative), ръководител Христина Костадинова, ЕГ „Иван Вазов“ – Пловдив

2 място – „Лаборатория от разстояние. В ОРЕС и кухнята е достатъчна“ – Наско Стаменов от ЧОУ„Наука за деца“ – Izzi science for kids

3 място – „Пречистване на битовите води – възможно“ – СУ „Стоян Заимов“, Плевен, с ръководители: Катя Трифонова и Александър Асенов

Поощрителна награда – „Стъпка по стъпка ..активности“ на Румянка Гълчавова от ОУ „Цанко Церковски“, с. Средище, Силистра.

Поощрителна награда – „Вълшебна лаборатория“ на ДГ „Радост“, Севлиево, Ръководители: Ива Лалева, Силвия Тодорова

По регламент всеки проект задължително трябваше да има ЩАНД, затова и журито в тази категория имаше най-много работа. Резултатите от нея съобщи Моника Ковачка-Димитрова  от българския развоен център на технологичния гигант SAP- България – председател на Жури Щандове.

1 място – Физика и роботи – обучителен комплект“, с ръководители Грета Райковска и Милена Гошева от СПГЕ „Джон Атанасов“, София

2 място – „Един за всички. Работилница за най-малките, където и да се намираме“ – На Наско Стаменов от ЧОУ„Наука за деца“ – Izzi science for kids, София;

3 място – „Работилница на клуб „Химия за всеки““, ръководител Ивета Кръстева, СУ „Васил Левски“, Севлиево

Поощрителна награда – “Отдолу нагоре – история за 20 кристала захар“ от от ЧОУ„Наука за деца“ – Izzi science for kids, София – с ръководител Златина Димитрова.

 

Дванадесетото издание на международния фестивал „Наука на сцената“ ще се състои от 24 до 27 март 2022 г. в Прага, Чехия.

Повече информация за него можете да намерите във Фейсбук страницата на фестивала.

 

*Запис от уебинара на 23 април 2021 г може да намерите тук,  и презентацията с детайли около фестивала, кандидатсването и примерен проект.