Фестивал “Наука на сцената” 8 2021г

От 25-27.06.2021 г. се проведе осмото издание на Националния фестивал „Наука на сцената“. Домакин и тази година беше СУ „Васил Левски“, Севлиево.

Тази година фестивалът беше по-различен, защото се провеждаше хибридно – в Средно училище „Васил Левски“ и онлайн, през платформата Hopin. Първоначално заявиха участие 32 проекта, но се представиха 11 онлайн и 17 присъствено от София, Ботевград, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Първомай, Плевен, Габрово, с. Средище – Силистра, Севлиево. С най-много проекта – 8, участва иновативното СУ „Васил Левски“, Севлиево.

За 7-ми път домакин на събитието беше град Севлиево, а организацията на фестивала и провеждането му бяха главно заслуга на преподавателския екип и учениците на СУ „Васил Левски” – най-старото училище в града. Организатори на събитието са Национален и Местен организационен комитет със съорганизатори Министерството на образованието и науката и Община Севлиево. На Националния организационен комитет (НОК) на фестивала съдействат Съюзите на физиците, химиците и учените в България и фондация „Еврика“. От тази година партньорството на българския развоен център на технологичния гигант SAP и Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (ФРГИ) надгражда усилията на Организационните комитети на Националния фестивал, като разширява обхвата на дейностите по Европейката програма „Science on Stage“ за България. Медийни партньори на фестивала са Националното издателство „Аз Буки“, списание „Светът на физиката“ и интернет сайтовете Наука OFFNews и MediaBricks.

Националните фестивали имат състезателен характер и победителите от тях печелят правото да представят своите проекти на следващия Международния фестивал „Наука на сцената“. Той ще се проведе от  24 до 27 март 2022 г. в Прага, Чехия https://www.science-on-stage.eu/science-stage-festival-2022, където ще участват около 450 проекта от 30 европейски страни.

Програма и записи от представянето на проектите са налични за референция, както и проведените пленарни лекциите, пълното класиране и състава на журито.

Националния фестивал “Наука на сцената” излъчва членове на делегацията на България за Европейския фестивал “Наука на сцената” в Прага 2022. Делегацията се състои от:

Име на проекта Тема Ръководител/ли Училище / Град Тип на представяне на делегат
1 Един за всички. Работилница за най-малките, където и да се намираме Многообразие в STEM образованието Наско Стаменов ЧОУ„Наука за деца“ – Izzi science for kids, София Работилница
2 Физика и роботи  – обучителен комплект Технологии в STEM образованието Грета Райковска, Милена Гошева СПГЕ „Джон Атанасов“, София Работилница
3 MELiSSA (Micro Ecological Life Support System Alternative) Многообразие в STEM Христина Костадинова Езикова гимназия „И. Вазов”, Пловдив 5 * проект
4 Пречистването на битовите води – възможно Цели за устойчиво развитие (ЦУР) на образованието Катя Аспарухова Трифонова СУ “Стоян Заимов” , Плевен 5 * проект
5 Отдолу нагоре – история за 20 кристала захар Наука за най-малките Златина Димитрова ЧОУ„Наука за деца“ щанд
(резерва 5* проект)
6 Стъпка по стъпка ….активности ЦУР на образованието Румянка Гълчавова с. Средище, Силистра щанд
7 Вълшебства сътвори и планетата спаси Наука за най-малките Кинка Иванова, Надя Христова СУ „В. Левски”, Севлиево щанд
8 Грета Райковска СПГЕ „Джон Атанасов“, София гост на собствени разноски
9 Александър Асенов СУ “Стоян Заимов”, Плевен гост на собствени разноски
Резер-ва “Полезните” звуци в училище СТЕМ С ИЗКУСТВА Ваня Ангелска, Ана Жекова, Теодора Конова СУ „В. Левски”, Севлиево резерва щанд

 

Целта на този форум е учителите да обменят  опит и преподавателски подходи, да се вдъхновят и ентусиазират за прилагането им, да се информират и да популяризират съвременните научни постижения.  Но също така и да имат възможност да повишат своите академични знания в областта на природните науки и да чуят опита, който споделят хората, занимаващи се с Наука във Висшите учебни заведения. Затова и Националния организационен комитет предлага на аудиторията пленарни лекции, чрез които всички да се докоснат до новите постижения в науката. В деня на откриването бяха изнесени три и преди закриването на форума се проведоха 2 такива.

Дните на фестивала бяха посветени на науките и на стремежа да се извлече всичко полезно от тях и да се направи интересно и достъпно за всеки, пожелал да бъде част от този форум.

А вие, скъпи учители, продължете да се вълнувате, да вкарвате много емоция в работата си, да търсите нови предизвикателства, с които да запалвате интереса и любопитството на учениците към природните науки, а това да увеличи желанието им да се изявяват на сцената на науката.

Сигурни сме, че всеки от участниците, в това осмо издание на „Наука на сцената“ 2021 е добавил още нещо в своята кошница пълна с опит, идеи, иновативни подходи, провокации към учениците, провокации за себе си и ще си тръгне от Севлиево удоблетворен, защото трудът, вложен в работата с ученици си е заслужавал!

Желаем успех на нашата делегация в Международния фестивал и очакваме текущите и нови ентусиазирани участници в следващото издание през 2023г.

Националния фестивал “Наука на сцената” излъчва членове на делегацията на България за Европейския фестивал “Наука на сцената” в Прага 2022. Делегацията се състои от:

 • 7 човека, които представят проекти
  • До 2 – 5* проекти – това са най-добре оценените от журито проекти, които най-комплексно отразяват критериите
  • До 2 – Workshop-а – избрани на националния кръг
  • Останалите членове са други проекти, които са отличени на национален кръг
 • 2 човека представители на Националния организационен комитет
 • Представители на Съвместни проекти за участвалите в предишни Европейски фестивали „Наука на сцената“, които кандидатстват с колега, с когото са се срещнали там със съвместен проект и са одобрени за участие заедно.
 • Одобрени членове на международното жури
 • До 2ма гости на собствени разноски

За излъчване на делегацията се взеха предвид прадставянето и класирането на фестивала, писмените рецензиите и допълните критерии за баланс на делегацията. В резултат беше определен следния състав на делегацията от България :

 1. Представители на Национални организационен комитет – проф. д.фз.н. Ана Георгиева, Съюз на физиците в България и г-жа Теодора Конова, зам.директор Учебна дейност, СУ “Васил Левски” Севлиево
 2. Предложен член на международното жури – Лили Атанасова, Медицински университет, София